Školka i škola volá. Jak posílit imunitu často nemocných dětí?

Ve chvíli, kdy děti nastoupí do mateřské školky, nebo jakožto prvňáčci zasednou do školních lavic, čeká jejich imunitu zatěžkávací zkouška. Vůbec poprvé se totiž setkávají s větším kolektivem, kde se zpravidla o to víc šíří nejrůznější viry a mikroorganismy, před nimiž je doposud chránilo domácí prostředí. Každá maminka si proto s povzdechem projde náročným obdobím, kdy je její dítě soustavně nemocné. Vrací se mu rýma i kašel a jen co se doléčí, klidně po týdnu je nevítaná viróza zase zpátky. Jak na to vyzrát? Chytrým řešením je především poctivá prevence, která nejenže zocelí dětskou imunitu, ale zároveň přispěje ke kratší rekonvalescenci. 

blog-clanek (21)

Proč je dětská imunita natolik křehká?

medium-shot-kid-with-blanket

Přestože časté marodění může každou starostlivou maminku vyplašit, a vyvolat tak přirozené obavy, zda její ratolest netrpí poruchou imunitního systému, ve většině případů není žádný důvod k obavám. Dětská imunita se totiž neustále vyvíjí a než získá svou maximální sílu a odolnost, s určitými nemocemi se zkrátka poprat musí - právě tím totiž tělo aktivuje imunitní systém, učí ho, jak v případě kontaktu s infekcí reagovat a zlepšuje jeho kondici po všech stránkách. Právě díky tomu bude v dospělosti snadněji čelit různým virovým i bakteriálním nástrahám, s nimiž se už mnohem lépe vypořádá. Vše je zkrátka pro něco dobré, jak se říká. 
 
Dětská imunita v takový okamžik ovšem reaguje o to citlivěji především z důvodů významných změn, které pro malé tělíčko představují ohromnou zátěž. Jednak je to nový režim spojený s časným vstáváním, horší adaptací i odloučením od maminky, což u některých dětí vyvolá vysokou míru stresu, který je sám o sobě spouštěčem mnohých nemocí. 
 
Na vině bývá také horší hygiena a kontakt s novými mikroorganismy. Malé děti vše olizují, střídají si hračky, vyměňují si hrníčky, a právě to bacílkům nesmírně vyhovuje - přeskakují potom raz dva. Mnozí rodiče jsou navíc schopní dát své dítě do školky či školy s rýmou, kašlem i teplotou, což pochopitelně vede k šíření infekce neuvěřitelnou rychlostí. Pak jsou tu také vrozené dispozice nebo již stávající onemocnění, kterými je tělo oslabené. Když pak sečteme jedno s druhým, je zřejmé, že vznik nemocí za takových podmínek na sebe nenechá dlouho čekat.
 
Zatímco některé věci bohužel ovlivnit nedokážeme, i tak jsme jako rodiče úplně neztratili esa v rukávu. Čím můžete podat pomocnou ruku?

Přístup rodičů má na imunitu dětí blahodárný vliv

girl-running-outdoors-full-shot_23-2149913377

I když občas můžeme nabýt dojmu, že z hlediska dětských nemocí máme poněkud svázané ruce, naštěstí tomu tak není. Úkolem číslo jedna by pochopitelně měl být zdravý návyk k hygieně. Pomáhat ovšem můžeme rovněž tím, že svému dítku zajistíme pravidelný pitný režim i vyváženou stravu s bohatým obsahem vitamínů a minerálů. Dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které můžete jako svačinku připravit i pomocí hry, je zkrátka k nezaplacení. 

Opomenout nesmíme ani optimální pohyb i pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu ve formě výletů, procházek či hraní si na hřišti. Věřte, že každý čas strávený venku se počítá. Díky časté přítomnosti v různém prostředí (a za každého počasí) si totiž dítě o to víc zvyká na mikroorganismy a jiné nežádoucí vlivy, které ho po nástupu do školky či školy už tolik nezaskočí. 
 
Neméně důležitá je rovněž podpora střevního mikrobiomu, který nemalou měrou přispívá k lepší obranyschopnosti. K tomu stačí zařadit do jídelníčku kysané mléčné výrobky nebo hodnotná probiotika, s nimiž udržíte střevní mikroflóru svých dětí vždy v rovnováze. Velká kouzla s dětskou imunitou ovšem svede také psychická pohoda, klidné rodinné prostředí i dostatek spánku, což jsou faktory eliminující stres, který imunitní systém dokáže výrazně oslabovat.
 
cute-little-girl-cutting-cucumber-with-knife-kitchen-counter_23-2147893255
Z pohledu prevence však naše možnosti zdaleka nekončí. Velkou pomoc totiž najdeme také v přírodě ve formě doplňků stravy, které jsou speciálně navržené pro podporu zdraví dětí. Jejich organismus navíc skvěle nachystají i na příchod sychravého počasí. Souhra všech těchto faktorů má na dětskou imunitu úžasný vliv - jejich obranyschopnost tím krásně poroste, výrazně se zlehčí průběh nemocí a zároveň se zkrátí doba potřebná k léčení.

Klíčem k úspěchu je:

  • Vyvážená a pestrá strava plná vitamínů, především vitamínu C, který je známý svými blahodárnými účinky na imunitu.
  • Dostatek spánku a odpočinku, protože regenerace těla je pro obranyschopnost nepostradatelná.
  • Podpora zdravého mikrobiomu – zařaďte do stravy kysané mléčné výrobky a probiotika, které napomáhají zdravé střevní mikroflóře a tím i posílení imunity.
  • Klidné rodinné prostředí bez zbytečného stresu je zásadní, protože stres může imunitu výrazně oslabit.
  • Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a správná hygiena. Časté mytí rukou je jednoduchý, ale účinný způsob, jak předcházet šíření infekcí.

Kdy začít imunitu posilovat? Klidně hned!

Drací sirup deti

mycocomplex-90-kapsli

Jsme uprostřed prázdnin, proto je nejvyšší čas na podpoře dětské imunity zapracovat. Pro malé děti, které neumí nebo nechtějí polykat tabletky, je tu MycoMedica MycoBaby Dračí sirup. Ten obsahuje vitální houby reishi a cordyceps, dále echinaceu a acerolu, jež jsou zdrojem vitamínu C a přispívají tak k normální funkci horních cest dýchacích. Pokud se rozhodnete Dračí sirup svým dětem podávat, začněte co nejdříve. Brzy čeká vaše dítka návrat do dětského kolektivu, chladný podzim a dlouhá zima. Vždy ale dodržujte doporučené dávkování.

MycoComplex je vhodný pro děti od pěti let a stejně tak pro dospělé, kteří se často od svých dětí nakazí. Obsahuje rovněž vitální houby reishi, cordyceps, agaricus i shiitake. Agaricus (žampion mandlový brazilský) je ze všech vitálních hub nejaktivnější, a díky tomu je velmi vhodný pro udržování správné funkce imunitního systému. Směs je opět doplněná acerolou. 

Perfektní volbou je také Energy Vironal, což jsou přírodní kapky s obsahem homeopatických a bylinných složek i směsí přírodních silic. Díky svému vybranému složení se hravě postarají o dobrou vitalitu dýchacích cest i podporu imunity. Kapky se užívají jak preventivně tak v průběhu virových i bakteriálních onemocnění (nemoc z nachlazení, rýma, viróza, chřipka, horečnaté stavy, kašel, záněty průdušek, bolesti v krku, záněty nosohltanu, angína, zánět dutin), avšak maximálně tři týdny, pak musí přijít pauza. Neméně účinný je pro posílení imunity i Flavocel, který se podává v tabletách. energy-grepofit-spray-14-ml

Vironal

Hrudník, tedy oblast plic, potírejte krémem Energy Droserin. Tento širokospektrální terapeutický regenerační krém se osvědčil při onemocnění dýchacích cest, při chřipkách i angínách stejně tak, jako při onemocnění kůže či některých orgánů. Když děti mají zarudlý krk s pocitem škrábání a pálení, využijte Energy Grepofit sprej. Jedná se o přípravek s antimikrobiálními a protizánětlivými účinky. Vhodný je i při různých infekcích dutiny ústní. 

Do nosu při viróze, ale i preventivně využijte Energy Grepofit Nosol Aqua. A co dospělí, kteří se obávají, že virózu od svých dětí zase chytnou? Začněte svoji obranyschopnost podporovat produktem Energy Grepofit v kapslích. Vhodný je i k podpoře dýchacích a močových cest, navíc působí jako účinný antioxidant proti volným radikálům.