Maca peruánská: Přírodní poklad nabitý vitamíny a minerály

Řeřicha peruánská (Lepidium meyenii) je někdy uváděna pod názvem maca (maka). Tato rostlina či spíš plodina pochází – jak již název napovídá – z peruánských And. A byla tam vyšlechtěna již před vznikem Incké říše. Skutečně vyšlechtěna, nejedná se o planý druh řeřichy, kterých v dané oblasti roste několik.
 

Maca se pěstuje v nadmořské výšce 3500-4500 metrů a je na drsné podmínky zcela adaptovaná. Rostlina je dvouletka a vytváří růžici listů a bulvu s protáhlým kořenem. Řadí se do čeledi brukvovitých. Barva bulvy je nažloutlá a tento druh má největší koncentraci účinných látek.

Maca peruanska

Existují i druhy červené, hnědé a černé. Tato plodina je součástí tradiční stravy tamního domorodého obyvatelstva a také ji používají jako léčebný prostředek.

Maca má poměrně vysokou výživovou hodnotu. V sušeném stavu je srovnatelná s rýží, pšenicí či kukuřicí. Obsahuje kolem 60 % sacharidů a 10 % bílkovin ve formě polypeptidů a aminokyselin (esenciálních aminokyselin obsahuje maca devět).

Důležité je zmínit i minerály a stopové prvky – především vápník, draslík, sodík, železo, zinek, jód, fosfor a měď; významný je obsah vitamínů řady B a vitamíny C a E; zanedbatelný není ani obsah alkaloidů, tříslovin, saponinů a vlákniny.

Maca peruanská blog

Popularita peruánské řeřichy se rozšířila po celém světě. Bulvy se suší a melou na prášek; ten se pak přidává do jídla či nápojů. Jindy se plní do kapslí. U nás se prodává jako přírodní doplněk stravy.

Ten je přínosem pro lidský organismus. Však také maca bývá často označována jako peruánský ženšen a je řazena mezi superpotraviny 21. století. 

Organic Maca EnergyJaké má maca účinky?

  • Přispívá ke snižování negativních účinků stresu. Nadledvinky produkují stresový hormon kortizol a maca přispívá k udržení jeho rovnováhy; a také k regeneraci nadledvinek.
  • Současně maca ovlivňuje celkovou hormonální rovnováhu u mužů i žen.
  • Podporuje mozkovou aktivitu a zlepšuje činnost imunitního systému.
  • Působí proti únavě a má afrodiziakální účinky.
  • Maca snižuje chuť k jídlu, ale přitom podporuje regeneraci a růst svalové hmoty.
  • Některé zdroje uvádějí, že u mužů dokonce stimuluje spermatogenezi – při dlouhodobém užívání se zvyšuje množství a kvalita spermií. Může tedy pomoci i v případě, že máte problém s potencí a plodností.

Maca je bezesporu fascinující rostlina s dlouhou historií a mnoha přínosy pro lidské zdraví. Její schopnost adaptovat se na drsné podmínky vysokých nadmořských výšek v peruánských Andách je obdivuhodná. Díky svému bohatému obsahu živin, minerálů, vitaminů a dalších prospěšných látek se stala populárním doplňkem stravy po celém světě.

Ať už se rozhodnete konzumovat macu ve formě prášku, kapslí nebo ji přidávat do jídel a nápojů, může vám pomoci zvládat stres, zlepšit mozkovou činnost, podpořit imunitu a dokonce i zvýšit libido. Maca je skutečně všestranná superpotravina, která si zaslouží naši pozornost.

Pokud vás tento článek zaujal a chtěli byste macu vyzkoušet, poraďte se nejprve se svým lékařem, zejména pokud trpíte nějakým chronickým onemocněním nebo užíváte léky. Maca může být pro většinu lidí bezpečná, ale vždy je lepší být opatrný a informovaný.

Tak co říkáte? Dáte mace šanci a vyzkoušíte její blahodárné účinky na vlastní kůži? Udělejte něco pro své zdraví a vitalitu a začleňte tuto jedinečnou peruánskou plodinu do svého jídelníčku. Vaše tělo vám poděkuje!

.
.
.
.