Damašská růže v kosmetice: Přírodní cesta k zářivé pleti

Růže damašská blogDamašská růže (Rosa damascena) je vysoce ceněný hybridní druh růže, který má dlouhou a bohatou historii. Původně byla vyšlechtěna na Blízkém východě, pravděpodobně Peršany.

Do Evropy byl tento druh růže dovezen ve 12. či 13. století. Od té doby je jedním z nejdůležitějších kulturních druhů růží.

Damašská růže je známá pro své využití v okrasném zahradnictví, kosmetickém průmyslu, a dokonce i v medicíně. A to díky svým estetickým a terapeutickým vlastnostem.

Jak damašská růže vypadá

Růže damašská tvoří asi dva metry vysoké keře s obloukovitým vzrůstem a hustě ostnitými výhony. Květy jsou drobnější, ploché a plné. Mají výraznou vůni, která je právě charakteristická pro tento druh. Barvy květů se pohybují v pastelových odstínech růžové a bílé, a na konci výhonů jich vyrůstá několik. Stonky jsou však tenké, a proto se květy často sklápějí k zemi.

Vzhledem k významu a oblíbenosti této damašské růže bylo vyšlechtěno několik populárních kultivarů, jako jsou Isphahan, Madame Hardy, Marie-Louise, Rose de Resht a York and Lancaster. Tyto kultivary se od sebe liší barvou, tvarem a dobou kvetení, ale všechny sdílejí typickou vůni a krásu, která je pro damašskou růži charakteristická.

Damašská růže je tedy nejen půvabná, ale i multifunkční rostlina s hlubokými historickými kořeny a širokým spektrem využití, které sahá od estetického až po terapeutické. Její uplatnění je důkazem toho, jak mohou být rostliny důležité pro lidskou kulturu a společnost.

Růžový olej výroba a účinky

Růžový olej blogRůžový olej se vyrábí právě z damašských růží. Ty se ponejvíc pěstují v Bulharsku, a také se tam zpracovávají. Růžový olej je známý svými léčebnými a aromatickými vlastnostmi. Hojně se tedy využívá v aromaterapii a medicíně.

Jeho účinky jsou zklidňující, ale rovněž antibakteriální, protizánětlivé a protikřečové.

Kosmetický účinek růží je rovněž mimořádný: od osvěžení očí, vyhlazení vrásek a celkové regenerace pleti, až po ošetření popraskaných cévek a hnědých skvrn.

Růžový olej je luxusní a vysoce ceněný esenciální olej získávaný z okvětních lístků některých druhů růží, především růže damašské.

Tento vynikající olej je přírodním biologickým extraktem, z něhož bylo izolováno přibližně 300 různých chemických látek. K těm nejcennějším látkám v okvětních plátcích růže damašské patří zejména třísloviny, silice, flavonoidy, a éterické oleje.

Proces výroby je poměrně pracný a vyžaduje obrovské množství biomasy – z asi tří až pěti tun okvětních lístků se získá pouhý kilogram růžového oleje. To z něj činí jeden z nejdražších přírodních olejů, používaných v kosmetice. Je také důležité zmínit, že  esenciální olej z damašské růže může vyvolat alergickou reakci, a to kvůli vysoké koncentraci silic, jako je citronellol, geraniol, eugenol a phenylethyl alcohol. 

růže damašská sběrRůže se sklízejí brzy ráno, aby se zabránilo odpařování těkavých aromatických látek, a sklizeň se provádí výhradně ručním sběrem, aby se lístky nepoškodily a zachovaly se tak všechny obsažené látky.

Nejprve se pomalou macerací vyrobí růžová voda, po níž následuje destilace s vodní parou a separace kapalin, aby se izoloval růžový olej.

Růžový olej je proslulý svými aromatickými vlastnostmi a používá se při výrobě značkových parfémů a pleťových krémů. Lze ho také v malém množství aplikovat přímo na pokožku při péči o pleť a připisují se mu další léčebné účinky, zejména pokud jde o sexualitu. Používá se v aromaterapii, jako afrodiziakum i antidepresivum.

Jak již bylo zmíněno, v Evropě patří k předním producentům růžového oleje Bulharsko a Francie, k dalším významným světovým výrobcům patří Turecko, Írán, Maroko a Sýrie. 

Ale zpět k růži damašské – čistý růžový olej z růže damašské se na běžném trhu prodává jen zřídka. A to kvůli vysoké ceně a omezené výrobní kapacitě. A přece se s produkty z damašské růže můžete dnes už setkat i u nás a dopřát si je.

BIO Růžový olejNapříklad jako omlazující růžový olej Purity Vision BIO Růžový omlazující pleťový olej s opuncií, arganem, jojobou a Q10. Tento luxusní pleťový olej poskytuje pleti intenzivní výživu, regeneraci a liftingový efekt. Kombinuje sílu vzácných přírodních ingrediencí, které vaši pleť omladí, vyživí a zregenerují. Pleť i pokožku zanechají zářivou a pružnou. Jemná vůně damašské růže a vanilky dodá pocit smyslnosti a uvolnění. Přípravek je naprosto přírodní a v BIO kvalitě. Je opatřen příslušnými certifikáty.

Dalšími produkty z damašské růže, prospěšnými pleti jsou například Purity Vision BIO Růžový krém omlazující s opuncií, či Purity Vision BIO Růžové máslo. Oba produkty pleť regenerují, hydratují, posilují její elasticitu a vyhlazují jemné vrásky. Celkově tedy přispívají ke zmírnění stárnutí pleti. Ta naopak zůstává vyživená a hedvábně jemná.

Kromě destilace vzniká růžový olej i louhováním (macerací) okvětních lístků v rostlinném oleji. Ten je však považován za méně kvalitní. Z květů se vyrábí i růžový vosk.

Růžová voda

Pěstování růže damašské pro výrobu růžové vody sahá daleko do historie. Tu totiž dokázali vyrobit již staří Peršané.

Růžové květy byly tehdy destilovány s vínem. Postup extrakce byl ale velmi náročný a drahý, takže růžový extrakt používali pouze faraoni, králové a královny. Růžový olej se začal destilovat až v Evropě a růžová voda vzniká jako „vedlejší produkt“ při jeho výrobě.

Purity Vision BIO Růžová voda funguje jako všestranné tonikum, které je vhodné pro všechny typy pleti, zejména však pro suchou a zralou. Díky svým vitalizujícím a omlazujícím účinkům vaši pleť jemně čistí, hydratuje a regeneruje. A zmírňuje svědění pokožky. Vy se přitom navíc můžete nechat unášet opojnou vůní a dopřát si to nejlepší z přírody.

Kromě pleti, můžete růžovou vodu využít i ke snadnějšímu rozčesávání vlasů. Někdo doporučuje také vyplachování úst růžovou vodou, neboť prospívá dásním a při nachlazení působí dezinfekčně v krku.

Růžová voda blogZdravotní přínos damašské růže

Růže damašská má ženskou, květinovou vůni. Její inhalace vykazuje silné harmonizující účinky. A další látky, v květech obsažené, prospívají téměř celému organismu.

  • Zklidňující účinky při ženských problémech (migrény, menopauzy, bolestivé menstruace a projevy spojené s premenstruačním syndromem).
  • Stejně tak tohle aroma působí proti depresím, smutku, nervozitě, nespavosti a ulevuje od bolesti hlavy; navíc je afrodiziakální.
  • Růže má rovněž příznivý účinek na kardiovaskulární systém a podporuje krevní oběh.
  • Uvolňuje svalové křeče.
  • Vykazuje také protizánětlivé, antiseptické, antibakteriální, dezinfekční a antioxidační účinky.
  • Okvětní plátky růží jemně dezinfikují a uklidňují sliznice dýchacích cest i trávicího traktu.
  • Pokožku a pleť zjemňuje, vyhlazuje drobné vrásky, posiluje, výrazně regeneruje a zklidňuje. Růže damašská je vhodná pro všechny typy pleti; nejvíce však prospívá pleti suché, zralé, citlivé, a se sklony k alergickým reakcí.

Damašská růže je skutečně mimořádnou rostlinou, která v sobě spojuje krásu, vůni a léčivé účinky. V době, kdy se stále více obracíme k přírodním řešením, damašská růže představuje dokonalý příklad toho, jak může příroda nabídnout komplexní a účinné řešení pro naše potřeby v oblasti zdraví a krásy.