Červená fermentovaná rýže: Přírodní cesta ke snížení cholesterolu

Červená fermentovaná rýže, známá také jako červená kvasnicová rýže, anebo ji můžete znát pod anglickým názvem red yeast rice, je tradiční součástí východoasijské kuchyně, zejména v Číně, Japonsku a Koreji.

Blog fermentovaná rýžeZpůsob výroby a účinné látky červené fermentované rýže

Tato rýže se vyrábí fermentací běžné rýže kvasinkami Monascus purpureus. Ty rýži přirozeně zbarvují do červena a dodávají jí specifické nutriční a léčivé vlastnosti.

Fermentovaná rýže obsahuje monakolin K. To je sloučenina, podobná látkám, používaným v léčivech na snížení hladiny cholesterolu, jež se nazývají statiny.

V důsledku toho je červená fermentovaná rýže často využívána jako přírodní alternativa k běžným lékům na snížení cholesterolu. A tradiční čínská medicína ji k regulaci cholesterolu v krvi také od nepaměti využívá.

Ovšem i některé klinické studie ukazují, že červená rýže může mít pozitivní vliv na regulaci hladiny cholesterolu v krvi, a tím pádem i podporu kardiovaskulárního zdraví.

Je také bohatá na vlákninu, což přispívá k lepšímu trávení a může pomoci při hubnutí.

Dále obsahuje důležité antioxidanty, jako jsou antokyaniny, apigenin, myricetin a kvercetin, které mohou pomoci snižovat záněty a riziko chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a diabetu 2. typu. Červená fermentovaná rýže tedy může fungovat jako prevence kardiovaskulárního zdraví.

Fermentovaná rýže blog

 

Možné vedlejší účinky

Přestože červená fermentovaná rýže nabízí mnoho potenciálních zdravotních výhod, je důležité, abyste si byli vědomi i možných rizik a nežádoucích vedlejších účinků.

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) a další zdravotnické autority upozorňují na možné nepříznivé účinky, jimiž by mohlo být poškození jater nebo svalové tkáně – jedná se však pouze o situace, kdy by byla červená fermentovaná rýže konzumována v nadměrném množství.

Pokud se jedná o běžnou stravu, nic podobného nehrozí.

Ovšem v případě, že byste uvažovali o dlouhodobém používání této rýže jako léčebného prostředku, raději svůj záměr konzultujte s lékařem. Zejména tehdy, užíváte-li trvale nějaké léky – mohlo by dojít k nežádoucí interakci.

V případě užívání červené fermentované rýže jako doplňku stravy je nutné, abyste dbali na doporučené dávkování, a toto množství nepřekračovali.

Avšak vedlejší účinky nemá při nadměrné konzumaci jen červená fermentovaná rýže – mají je i předepsané statiny na snížení cholesteru.

Červená fermentovaná rýže a cholesterol

Cholesterol LDL a HDLCholesterol je zásadní tuková látka, která je nezbytná pro řadu funkcí v lidském těle, včetně tvorby buněčných membrán a hormonů (mužských a ženských pohlavních hormonů, nadledvinkových hormonů, steroidů a žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro trávení tuků; v kůži se cholesterol, po slunečním ozáření, mění na žádoucí vitamín D).

Vyskytuje se ve dvou hlavních formách: LDL cholesterol – který bývá lidově označován jako "špatný", a HDL cholesterol – známý jako "dobrý“. Normální hladina celkového cholesterolu by u zdravého jedince neměla přesáhnout 5,0 mmol/l. Optimální hodnota HDL cholesterolu je více než 1,0 mmol/l a LDL cholesterolu méně než 3,0 mmol/l.

Vysoké hodnoty LDL cholesterolu mohou vést k ukládání tukových látek na stěnách arterií (tepen), což zvyšuje riziko aterosklerózy (zužování tepen a v jeho důsledku zhoršený průtok krve) a kardiovaskulárních onemocnění. Naopak HDL cholesterol pomáhá odstraňovat cholesterol z krve a přenáší ho zpět do jater, kde dochází k metabolismu tuků.

Udržení správné hladiny cholesterolu je nezbytné pro prevenci srdečních onemocnění a může být ovlivněno dietou, fyzickou aktivitou a léky na předpis. A těm se svým složením právě velice podobá červená fermentovaná rýže, která se prodává i jako doplněk stravy TCM Herbs 999 Klíč do zámku®, což je bylinný nápoj v prášku. Kromě červené rýže obsahuje unikátní směs bylin jako je slzovka obecná, houževnatec jedlý a dřišťál obecný.

CholesterolDalším produktem, vedeným jako doplněk stravy, určený k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, je MycoMedica MycoCholest. Zde červenou fermentovanou rýži doplňuje vitální houba shiitake, koenzym Q10 a rutin.

Takzvaný „zvýšený cholesterol“ se v současnosti stává téměř pravidelným laboratorním nálezem. Strava a stres v tom bezpochyby hrají svoji roli, ale také i celkově nezdravý a příliš hektický způsob života. 

Vždycky platí, že léky vyvolávají v organismu nějaké změny. Stejně tak chemické proticholesterolové léky, nazývané statiny, mohou mít – vedle přínosu – také celou řadu vedlejších účinků. Brání sice jaterním enzymům vytvářet cholesterol, ale na druhé straně se jim daří ničit koenzym Q10. Dalšími negativními účinky statinů by mohla být polyneuropatie, svalová slabost i bolestivost a některé další nepříznivé projevy.

Vždycky je nejlepší prevence. Proti zvýšenému cholesterolu se můžete účinně bránit duševní pohodou, přiměřeným pohybem a střídmosti ve všech směrech. Kromě zvýšené konzumace zeleniny si dopřejte ranní doušek TCM Herbs 999 Klíč do zámku nebo MycoMedica MycoCholest, který vám dodá i koenzym Q10.

Produkty přispějí ke správnému spalování živin a s dobrou životosprávou povedou i k optimální hmotnosti. Pro zdravé tepny je důležité pravidelné monitorování hladin cholesterolu, a to zejména pro osoby s rodinnou historií kardiovaskulárních onemocnění, anebo i jinými rizikovými faktory.

A ještě slovo závěrem…

V důsledku stravování ve fast foodech, rychlých občerstveních, restauracích s monotónní nabídkou smažených jídel, hranolek a pečených mas apod. dochází v lidském těle nejen ke zvyšování špatného cholesterolu, ale postupně také ke stagnaci potravy. Což prakticky znamená, že se zanáší orgány zbytky z těžko zpracovatelných potravin.

Tento stav zapříčiňuje v dnešní době i tolik častou a nevítanou obezitu. Vhodným doplňkem na odbourávání těchto negativních účinků je bylinný nápoj TCM Herbs 999 Klíč do zámku®, který zlepšuje celkové metabolické účinky, odstraňuje stagnaci potravy a současně i snižuje překyselení organismu.

Podobně účinkuje i bylinná směs v tabletách s příznačným názvem Ladnost štíhlé gazely, která se užívá současně s tímto nápojem v případě nadbytečných kilogramů. A hlavně nikdy nezapomínejte ráno posnídat; a to nejlépe Nápoj čínských MUDRců® třeba s jáhlovou kaší. 

Nikdo vám nemůže dát zcela přesný seznam jídel, co jíst a co nejíst. Dostanete vždy jen obecnější zásady a doporučení, a pak již záleží na vás, jak s nimi naložíte.

Vždy ale platí, že jíst by se mělo střídmě, pestře, a pravidelně tak, aby se po každém jídle člověk vždycky cítil lépe než před ním. Tak se vyhnete nadměrnému množství cholesterolu v krvi, obezitě, a nakonec i stresu.